Hem Råd &Tips Extraljus
Extraljus

Extraljus

Att köpa extraljus till bilen kan ibland vara en kompromiss mellan att få bästa ljuseffekt eller få en anpassning till bilens utseende. Därför bör du först fundera på vad du vill uppnå med dina extraljus. Är det att uppnå en maximal ljuseffekt eller skall extraljuset vara så formmässigt anpassad till bilens design som möjligt?

Extraljus används till att förbättra helljuset. För att uppnå bästa effekt bör det ha en hög placering på bilen. Ett effektivt extraljus förlänger bilens ordinarie ljusbild oftast med flera hundra meter. Det ger dig som förare några extra sekunder att hinna reagera om faran plötsligt dyker upp på vägen. Sekunder som kan vara helt avgörande för dig och dina passagerares säkerhet. Gas eller halogen Det finns nu möjlighet att erhålla flera modeller av våra populäraste extraljus med den nya gasurladdningstekniken Xenon. Denna teknik ger upp till tre gånger så starkt ljus mot en konventionell strålkastare med halogenlampa i samma storlek. Bosch har extraljus för varje behov. Bosch har ett mycket omfattande sortiment av extraljus. Valet är upp till dig. Oavsett vilket Bosch extraljus du bestämmer dig för, så har du investerat i en väl beprövad kvalitetsprodukt som ger dig ett bra ljustillskott under många år framöver. Så kör in till din närmaste Bosch återförsäljare och bli upplyst om hur även du skall få en säkrare mörkerkörning! Tänk på att följa lagstiftningen om extraljus på fordon när du väljer och monterar dina extraljus. Ny lagstiftning tillåter endast montering av E-godkända ljus på bilar som registreras efter den 1 januari 2005.

 

Det finns två olika ljusbilder

Bosch extraljus finns med två olika ljusbilder. ”Bred/lång” för normal ljusbild, samt ”smal/lång” för dig som önskar en ännu längre men smalare ljusbild. Vid montering av tre eller fler extraljus kan du med fördel kombinera dessa två olika ljusbilder för maximal ljuseffekt. Montera då extraljusen med ”bred/lång” ljusbild längst ut åt sidorna, för att ge ett bra ljus även vid sidan om vägen. Extraljusen med ”smal/lång” ljusbild placerar du i mitten, för att erhålla så långt ljus som möjligt mitt på vägen. Generellt sett är det de bred/långa ljusbilderna som är E-godkända.

 

Vilket ljus passar dig bäst?

Tekniken inom extraljus utvecklas även den kontinuerligt. För att anpassa extraljusen till dagens aerodynamiskt utformade bilar krävs det i större omfattning små och kompakta extraljus.

Ett resultat av den utvecklingen är Compact 100, som ger upp till 50 procent mer ljus än andra konventionella fjärrstrålkastare av samma storlek. Hemligheten är den datorberäknade reflektorytan som ger betydligt effektivare ljusfördelning. Tidigare regler om att ju större ljusöppning desto mera ljus börjar nu att åsidosättas. Ett exempel är det populära extraljuset Compass 2000. Trots dess kompakta design har den nästan lika bra ljusutsläpp som Big Knick, främst tack vare en nya datorberäknade reflektorn som alltid ger ett maximalt ljusutsläpp. Vilket extraljus passar just dig och dina krav vad gäller utseende och funktion?

Hos Bosch hittar du urvalet som tillgodoser alla smakriktningar och behov.

Källa: BOSCH

 

ReläMontering av extraljus

Extraljus på bilen ger en större säkerhet och behagligare körning under den mörka års­tiden. När du monterar extraljus skall du vara uppmärksam på de regler som gäller för detta.

– Fjärrljus måste kopplas så att de endast går att ha tända ihop med helljuset. Skall alltid monteras parvis.

– Dimljus skall monteras så lågt som möjligt för att kunna lysa "under" dimman. Dimljusen får endast vara tända ihop med parkeringsljus eller helljus.

Skall alltid monteras parvis.

Det är viktigt att extraljusen monteras i ett solitt material och att man stabiliserar upp dem med stabiliseringstag. Kom ihåg att justera in extraljusen så att de inte bländar och ger maximal verkan.

Till höger visas ett diagram på inkoppling av ljusrelä (best. nr. 450600), som är nödvändigt för att inte överbelasta ledningarna och för att undvika spänningsfall.

 

 

Rekommenderad ledningsarea:

85 jord 2,5 mm>
86 styrström 1,5 mm>
87 till extraljusen 2,5 mm>
30 batteri 4,0 mm>

 

Kom ihåg att sätta en säkring på ledningen mellan batteri och relä, best. nr. på hängsäkring 450111.

Det finns även en komplett ledningssats, best. nr. 450650, som innehåller kablar, säkring och relä.

 

Sök på ditt reg.nummer

Beställ märkesdelar online till din bil och hämta dem i vår butik. Välj ort!
 KATRINEHOLM
Bildelskatalogen

Följ oss på Facebook

facebook icon3300x300