Hem Råd &Tips Batterier och uppladdning
Batterier och uppladdning

Skall batteriet bytas?

Om batteriet är tomt (utan ström), bör man först prova att ladda batteriet med en laddare avsedd för bil eller mc.

(OBS! Använd inte en batteriladdare avsedd för bil då du skall ladda ditt mc-batteri. En laddare avsedd för bilbatterier lämnar ifrån sig en för hög spänning för mc-batterier.) Därefter kontrollerar du syra vikten i respektive cell med en syraprovare. Om alla celler håller samma syravikt och syra vikten visar på grönt fält är batteriet okej.

Om däremot någon cell inte når upp till samma värde som de övriga cellerna är detta ett tecken på att denna/dessa celler är i dålig kondition och batteriet bör bytas ut.

 

Vilken laddare skall jag välja?

Ju kraftigare laddare, desto snabbare laddning. En 6 amp. laddare laddar 6 amp/tim med en dalande kurva.

För att enkelt förklara detta borde det rent teoretiskt ta 10 timmar för att ladda upp ett 60 amp batteri. Eftersom laddningskurvan faller bör man räkna med att ladda batteriet i ca 24 timmar. Vi har en mängd laddare att välja på i vårt sortiment, allt från enkla laddare på 4 amp till kraftigare elektroniska laddare som inte behöver samma tillsyn som en vanlig konventionell laddare.

OBS! Kontrollera så att det alltid finns syra i ditt batteri. Om du behöver fylla upp nivån skall du använda destillerat vatten. (best.nr. 6070070) Tänk på att syra är frätande och farligt att få i ögonen. Använd gärna skyddsglasögon. Var även aktsam om kläderna i samband med hantering av batterier.

 

Sök på ditt reg.nummer

Beställ märkesdelar online till din bil och hämta dem i vår butik. Välj ort!
 KATRINEHOLM
Bildelskatalogen

Följ oss på Facebook

facebook icon3300x300